Mejeriet

Varje dag levereras mjölk från våra egna gårdar direkt till mejeriet som ligger i samma byggnad som när det startades 1931. När mjölkbilen lämnat den unika råvaran är det våra skickliga ystare som påbörjar dess resa till att bli ost. Ystarnas fina hantverk, ostens fetthalt och lagringstid gör sedan Gäseneosten till vad den är – riktigt god!

Personal på Gäsene mejeri

Närproducerat sedan 1931

Det finns många olika definitioner av vad närproducerat egentligen är, för oss är det enkelt. Ända sedan mejeriets start har vi gjort ost på mjölk från våra egna gårdar i Gäsene härad i trakten kring Ljung. Alla våra gårdar ligger inom 25 minuter från mejeriet. Det är vad vi på Gäsene Mejeri kallar närproducerat.

Vårt största försäljningsområde ligger inom en radie av 25 mil från mejeriet. 

Ostmassa

När god smak föds

Att göra ost är rätt enkelt faktiskt, grundprinciperna är detsamma idag som för tusentals år sedan. Allt som behövs är fyra ingredienser – mjölk, bakteriekulturer, löpe och salt. Men det som gör det till en god ost är hantverket bakom. Det är då det börjar blir svårt. Det ska separeras, pastöriseras, bakteriekulturer och löpe ska tillsättas, mjölken ska koagulera, brytas, värmas, avtappas, pressas, bada i salt, packas, lagras och till sist testas. Allt under noggrann övervakning av våra skickliga ystare, packare och ostmästaren med lång erfarenhet och känsliga sinnen.  

Acke Hallengren

Acke Hallengren

Ystare

Christoffer Mild

Christoffer Mild

Ystare

Hans

Hans

Ystare

Anna

Anna

Ystare

Terese

Terese

Ystare

Louise

Louise

Ystare

Morgan

Morgan

Ystare

Marcus

Marcus

Ystare

Bild från förr på Gäsene mejeri

90 års historia av ost och sunt bondförnuft

Vår resa som mejeri började 1931 och var ett sätt för traktens bönder att få rättvist betalt för sin mjölk. Till en början var vi ett mycket traditionellt mejeri som producerade smör, mjölk och ost. Till sist blev efterfrågan på vår redan då berömda Hushållsost så stor att vi var tvungna att specialisera oss. Det var då vi började med det vi idag kan allra bäst - god lagrad hårdost på egen mjölk med mycket smak och karaktär. 

Vi är en ekonomisk förening som idag ägs av 23 bönder och är Sveriges minsta mejeriförening. Vi är också ett av få mejerier i Sverige som fortfarande verkar helt på egen hand, från vall till färdig ost. Det mesta har handlat om sunt bondförnuft och hårt arbete, därför har vi också varit tvungna att gå vår egen väg.

Gäsene mejeris ostmaskin

Den egensinniga ostmaskinen

Det finns många historier och myter om vår ostmaskin. Den kom till på den tiden då allting skulle automatiseras och sågs som en självklar del av mejeriets satsning framåt. Många av de idéer som sattes i praktiken på den tiden var vår gamla vd:s Per Östemar. Det var även utifrån hans tankar ostmaskinen konstruerades och byggdes. Men när Ostmaskinen väl var monterad och stod redo inne på mejeriet för att börja producera dök alla typer av problem upp. Och eftersom det än idag bara finns en som den i hela världen, gjord enbart för att kunna tillverka ost på vårt sätt, fanns det ingen som riktigt visste hur man skulle åtgärda alla fel. 

Så med en enveten tro, sunt bondförnuft och stark vilja började vi skruva, testa och konstruera alla typer av lösningar. Men osten fortsatte till vår stora frustration att fastna och gå isär. Tills den dagen en av oss kom på en lösning som faktiskt fungerade. Allt föll helt plötsligt på plats. Ostarna lossnade som de skulle, hölls intakta och smakade precis som vår ost ska göra, mycket och med karaktär. Idag är lösningen en av mejeriets många hemligheter, men det var utan tvekan den tillsammans med bönderna som räddade oss från en garanterad undergång.