Krämig ost sedan 1931

Vi gör ostar som skiljer sig från andra ostar. Det märker du så snart du öppnat förpackningen. På vilket sätt de är annorlunda finns det många åsikter kring. En del hävdar att det sitter i smaken, andra i konsistensen. En tredje hävdar att det handlar om den lyxiga känslan som varar ända till sista skivan. Om vi ändå ska försöka enas i vad som gör vår ost annorlunda, är det den goda krämigheten.

Frukostbord med ostmackor

På 1930-talet var det tätt mellan lantbruken i Sverige. Även i Gäsene Härad. Så när bönderna 1931 fick nog och bestämde sig för att bilda sitt eget mejeri, för att på så vis få bättre betalt för sin goda mjölk, var det över 160 gårdar som anslöt sig. På 1950-talet var över 900 gårdar anslutna till mejeriet. Alla inom Gäsene Härad.

På den tiden var det tillverkning av smör och stora, runda ostar som gällde. På 1950-talet introducerades hushållsosten som var avsedd, som namnet avslöjar, för mindre hushåll som ville ha en ost som kunde lagras. Den krämiga hushållsosten från Gäsene Mejeri blev snabbt populär. Så populär att vi på 1970-talet helt fick fokusera på att tillverka hårdost för att mätta efterfrågan.

Idag har Gäsene Mejeri både vuxit och krympt. Krympt vad gäller antalet bönder, som idag är 23 stycken (fortfarande inom samma radie). Vuxit vad gäller antalet ostsorter, som nu är omkring 20 st (med allt från den vällagrade Minimunken till den mildare men smakrika Hushållsosten vågar vi lova att det finns en ost för alla). Men mejeriet ligger fortfarande i samma byggnad som där det bildades och krämigheten är även den densamma. I år fyller vi 90 år. 90 år med krämig, 100 % svensk ost.

Har du svårt att bestämma dig för vilken krämig ost du ska prova härnäst? Besök vår ostväljare eller vår ostsida. När du sedan bestämt dig hittar du lätt din närmaste återförsäljare via vår sida Hitta butik.

Varukorg