Vrigstad ost

Vi har förvärvat Smålandsost och kommer nu att tillverka Vrigstads ostar i Ljung enligt samma unika recept och med samma hantverksskicklighet som tidigare. Vrigstads smaker, former och storlekar kommer att komplettera Gäsenes ostar på ett traditionsenligt vis och de populära Vrigstad Hemost och Lantost blir självklara tillskott i sortimentet ihop med Vrigstads andra ostsorter.

Vrigstad hemost

Vrigstads ostar lever vidare hos Gäsene mejeri

När Magnus och Pernilla Nord bestämde sig för att avveckla sitt mejeri Smålandsost AB, som de drivit på egen hand, gav det oss möjlighet att fortsätta ta vara på Vrigstads tradition och prisbelönta ostar. Vrigstadostarna som är unika i sitt slag har tillverkats i Småland enligt ett gediget hantverk sedan 1969. Den kunskapen vill vi förvalta och våra ystare har därför varit hos Smålandsost och lärt sig det speciella hantverk som krävs för att bevara ostarnas karaktär.

Ystning

Vrigstad hemost, småländsk mat- och bondekultur

Med produktionen av Vrigstads ostar kan vi ta tillvara på den stora mjölkmängden från våra egna gårdar på bästa sätt. Vrigstads Hemost har tillverkats traditionsenligt efter ett gammalt recept och på samma sätt som man gjorde i de småländska hemmen förr i tiden. Det är det som ger den dess speciella smak och konsistens. Nu fortsätter vi att föra den småländska mat- och bondekulturen vidare här i Ljung.  

Första ystet av Vrigstadost i Ljung

Våra skickliga ystare är nu i full gång med premiärystningen av Vrigstadostarna. Ett gediget hantverk som känns hedrande och spännande att få förvalta här på Gäsene Mejeri. I Vrigstads sortiment finns den anrika Hemosten, som intar röd vaxskrud till jul. Här finns också Vrigstad Lantost och Småländsk Gräddost, en ost gjord på fet mjölk med tillsats av 40%-ig grädde. Vi ser också fram emot att kunna erbjuda den unika brieosten! Den kommer att ha samma goda smak men tillverkas i ett större antal för att fler ska få möjlighet att njuta av denna Sveriges enda brieost!

Ost i kyl